Tak tenhle recept je další v pořadí, který ležel dlouho v šuplíku. A tak konečně dneska jsem ho dal do oběhu 🙂
Sacherův Dort
Ingredience (průměr formy 23 cm):
Čokoládový korpus:
- 7 vajec, oddělené žloutky od bílků
- 150 g másla (v pokojové teplotě)
- 120 g cukru moučka
- 150 g hořké čokolády
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 120 g cukru krupice
- Špetka soli
- 160 g polohrubé mouky
- 400 g meruňkové marmelády (pokud možno, tak nějaké kvalitnější)
Čokoládové glazé:
- 200 g hořké čokolády
- 250 g cukru
- 160 ml vody
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Ve větší míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidáme postupně žloutky a vanilkový extrakt.
Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme pomalu čokoládu a přidáme do směsi se žloutky.
Do bílku přidáme sůl a vyšleháme sníh, postupně přidáme i připravený cukr. To celé zašleháme ručně stěrkou do směsi. Poté postupně přidáme prosátou mouku, kterou opět pomalu zašleháme ručně do směsi.
Směs přemístíme do předem vymazané a vysypané formy a dáme do předehřáté trouby na 45 – 50 minut. Případně to budeme hlídat pomocí špejle, kterou zabodneme do středu pečeného korpusu.
Po upečení necháme tak 10 minut korpus ještě ve formě a poté jej vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Poté si rozehřejeme lehce meruňkovou marmeládu. To nám pomůže při roztírání. Vychladlý korpus si rozpůlíme na dvě stejné poloviny a meruňkovou marmeládu rovnoměrně rozetřeme nejdříve po spodní části korpusu. Ten přikryjeme další částí korpusu a ten kompletně potřeme marmeládou. I po stranách a necháme půl hodinky “oschnout”
Teď přijde asi nejtěžší a přitom na oko nejednodušší část receptu. Připravíme si čokoládové glazé.
V kastrůlku smícháme cukr s vodou a přivedeme k varu. Chce to mít u sebe teploměr, poněvadž se musíme dostat k teplotě 112°C. Odejmeme z plotýnky a přidáme nasekanou čokoládou. Postupně mícháme dokud se nám čokoláda zcela nerozpustí.
Glazé postupně polijeme povrch korpusu. Na tom to “procesu” se právě ukáže, jak kvalitní čokoládu jste použili. Buď se totiž vyplatí koupit kvalitní čokoládu, nejlépe belgickou anebo přinejhorším tak 70% Lindtka. Jde o to, že se Vám klasická tabulková čokoláda prodraží, než kdybyste koupili kvalitně levněji jinou čokoládu za méně peněz (např. Callebaut).
Nechme korpus politým glazé odpočinout při pokojové teplotě. Můžeme si mezitím zbytek glazé odebrat i do cukrářského sáčku. Až nám trochu vychladne, můžeme ikonicky dort podepsat slovem “Sacher”, jak se to dělává. Já na to použil ještě nevychladlou směs, a tak se mi nápis rozpustil :).
A je to 🙂 Kousek “Sachra” můžeme při podávaní ozdobit šlehačkou.
Obecně si nemyslím, že domácí tvorba tohoto dortu je nějak těžká. Postup je vesměs náročností srovnatelný s jinými dorty, jen bych si dal peška na to glazé :))