Nezastavitelně se to blíží! Myslím tím Vánoce a právě k tomu patří každoroční vánoční pečení. I když cukroví nepeču, tak si dopřeju něco s vánoční tématikou. Už to je několik let, kdy jsem se naučil sněhové pusinky. Ty pusinky, ve kterých jsou mistryně holky z Meringue Girls a myslím, že to bylo minulý rok, kdy jsem okusil jejich vánoční verzi sněhových pusinek.

Vánoční sněhové pusinky

Ingredience:

  • 150 gr. bílků
  • 300 gr. cukru krupice
  • 1 lžička rozinek
  • 1 lžička kandované citronové kůry
  • 1 lžička kandované pomerančové kůry
  • 1 lžička smíchaného koření (mixed spice – koupíte v prodejnách Marks & Spencer)
  • červené potravinářské barvivo

Pomůcky:

  • cukrářský sáček
  • štětec

Postup:

1. Předehřejeme si troubu na 200°C.

2. Cukr si nasypeme do menšího pekáčku vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 5 až 7 minut (jakmile nám začnou karamelizovat okraje, hnedka vyndáme).

3. Mezitím si vyšleháme z bílků sníh. Nejdříve zapneme na nižší otáčky. Poté, co se nám začnou tvořit bublinky zvýšíme na vyšší výkon.

4. Horký cukr poté zašleháváme do sněhu pomalu pomocí lžíce.

5. Jakmile se nám veškerý cukr zašlehává se sněhem, tak zvýšíme na nejvyšší výkon a to na dobu 7 až 9 minut. Výsledná směs musí být při zkoušce mezi prsty jemná, bez hrudek cukru.

6. Ale než se nám sníh vyšlehá, tak si připravíme směs do pusinek. Rozinky spolu s citronovou a pomerančovou kůrou pokrájíme na jemno co to jde.

7. Tuto směs přidáme do vyšlehaného sněhu a přisypeme koření. Pomocí špachtle jemně zamícháme.

8. Připravíme do kelímku potravinářskou barvu. Nedoporučoval bych čistě gelovou, je tužší. Buď ji zřeďte glycerinem nebo vodkou :). Nemícháme s vodou! A nebo použijte přímo tekutou potravinářskou barvu.

9. Cukrářský sáček si otočíme naruby. Nasadíme nějakou láhev a pomocí štětce udělám 4 až 5 pruhů zvolené barvy.

10. Sáček si opět přetočíme nazpět a naplníme připravenou směsí.

11. Sněhové pusinky vytváříme dle naší kreativity a dáme do trouby na 90°C (bez použití horkovzduchu) na dobu 40 až 70 minut. Hodně záleží nejen na vaší troubě, ale i na velikosti pusinek. Chce to hlídat.

Poznámka:

Ono úplně přesně nedbejte u váhy bílků, protože ne vždy se podaří odvážit těch 150 gramů. Platí vždy, že váha cukru bude vždy dvojnásobná. Takže například 160 gramů bílků = 320 gramu cukru krupice.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno