JídloRecepty

Mramorová bábovka

40-45 minut Cook
Scroll to recipe

Po delší době přicházím s jedním mým oblíbeným receptem. Tím je mramorová bábovka! Pravda, receptů na bábovku je na internetu bambilión, tak proč se nepochlubit vlastní verzí. Jádro je převzaté z receptu na bábovku, který naleznete na blogu KitchenAidu. Já za těch nespočet upečení jsem si recept dopiloval k obrazu svému, aby vyhovoval jak nám, tak i formě na bábovku. Takže veškeré množství ingrediencí je uzpůsobenou na formu od Tescomy.

Bábovka není oblíbená jen v Česku. Slováci si ji taky rádi dopřejí, stejně tak i v Polsku, Rakousku či na jihu Německa. První zmínky o bábovce se objevují již v 15. století.

Share
Mramorová bábovka

Mramorová bábovka

tata
Jednoduchý recept taťkovskou bábovku.
prep time
10 minut
cooking time
40-45 minut
servings
hodně
total time
cca. 1 hodina

Equipment

  • Kuchyňský robot nebo ruční šlehač

  • 2 mísy

  • Troubu :)

Ingredients

  • 6 ks vajec velikosti L

  • 250 g moučkového cukru

  • 250 g polohrubé mouky

  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu

  • 100 ml plnotučného mléka

  • 100 ml oleje

  • 3 polévkové lžíce lepšího rumu (ne tuzemáku, používám Republicu)

  • 2 -3 polévkové lžíce holandského kakaa

  • 1 ks sáčku prášku do pečiva

  • špetka soli

  • máslo + kokos na vymazání bábovkové formy

Instructions

1
Předem jako doporučení bych zmínil, že bábovku dělám ve dvou mísách pro kuchyňského robota, který mám. Určitě bez problémů jde vše dělat i ručním šlehačem. Ale pokud máte možnost robota, je to vše jednodušší.
2
Oddělíme si z vajec bílky od žloutků do každé mísy zvlášť. troubu se nastavíme na 180° C a předehřejeme.
3
Do mísy ve které jsou žloutky přidáme moučkový cukr a přírodní vanilkový extrakt. Celé vyšleháme do pořádně světlé pěny. Chce to šlehat tak 5 až 8 minut.
4
Poté po menších částech za stálého míchání na střídačku přidáváme mléko, olej a rum.
5
Do vedlejší misky si odvážíme polohrubou mouku a promícháme s přidaným práškem do pečiva. A pomocí lžíce postupně přidáváme za stálého míchání do naší směsi.
6
A teď nadešel čas na druhou mísu s bílky. Do nich přidáme špetku soli a vyšleháme krásně tuhý sníh. Ten pak nejlépe pomocí stěrky ručně vmícháme do směsi v první míse.
7
Mísu od vyšlehaného sněhu ještě neumývejte. Rozdělíme si směs podle potřeby na dvě části a tu jednu smícháme s holandským kakaem. Je lepší si ho prosít, rádo dělá hrudky.
8
Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme nastrouhaným kokosem. Obě směsi opatrně vlijeme do vysypané formy na střídačku, tím se nám vytvoří mramorový styl.
9
Dáme do trouby a pečeme kolem 40 až 45 minut, záleží na vaši troubě. Lepší pak je si ověřit, že bábovka je hotová pomocí špejle. Nechte pár minut ještě ve formě a poté vyklopte nejlépe na kovovou mřížku. Nechme zcela vychladnout.

Notes

Místo rumu můžete přidat třeba i Baileys nebo nějaký dobrý vaječný koňak.
You may also like
JídloRecepty

Ďábelsky čokoládové brownies

1 minut čtení
Zkusil jsem čokoládové brownies podle amerického receptu poprvé nedávno a dopadlo to tak, že se hnedka snědli. Proto jsem se rozhodl jej…
DětiJídloReceptyVaříme dětem

Ovesné sušenky s brusinkami a bílou čokoládou

1 minut čtení
Ovesné sušenky už dělám několik let. Nejen, že jsou vynikající, ale i opravdu jednoduché. Ale pozor, vzniká nebezpečí, že jsou hned fuč….
JídloRecepty

Smažená rýže s kuřecím masem

2 minut čtení
Ač už máte rádi z asijských bister smažené nudle nebo kachnu, tak jste určitě natrefili i na smaženou rýži. No jenže pak…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *