Když si v hlavě vybavím máslové sušenky vzpomenu si na jediné – Skotsko! Skotsko totiž není známé jen whisky či jezerem Loch Leven s tzv. Lochneskou příšerou. Další známou věcí jsou ve Skotsku máslové sušenky! A tak mě včera napadlo je udělat. Stačilo prolistovat první stránky kuchařky „Sladký design“ od Hanky Rawlings a hnedka naleznete krásně jednoduchý recept jak domácí máslové sušenky udělat.
Domácí máslové sušenky
Ingredience:
- 250 g změklého másla
- 250 g krystalového cukru
- 2 ks čerstvých vajec
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu (seženete v obchodech Marks & Spencer)
- 500 g polohrubé mouky + něco málo na posyp pracovní plochy
Postup:
1. Vložíme si změklé máslo do šlehací mísy a vyšleháme do krémové konzistence.
2. Poté přidáme vanilkový extrakt. Pokud budeme chtít sušenky s mandlovou příchutí, přidáme mandlový extrakt. Jestliže zatoužíme po citronové příchuti, použijeme na to kúru z nastrouhaného bio citronu. Rozdíl mezi běžně kupovaným citronem a bio citronem je takový, že bio citron nemá chemicky ošetřenou kúru na-rozdíl od běžných, na kterých již bývá informace, že jejich kúra se nesmí konzumovat.
3. Postupně zašleháme připravený cukr a pak vejce, jedno po druhém.
4. Jakmile máme zašleháno, tak již rukou v míse postupně zpracováváme prosátou polohrubou mouku. Těsto chce rychle zpracovat, aby pak nebylo řídké.
5. Teď důležitý krok v podobě zabalení těsta do potravinářské folie a dání k odpočinku do lednice. Těsto by mělo odpočívat do druhého dne, ale jelikož jsem pospíchal, bylo tam jen šest hodin.
6. Těsto jsem si rozdělil na půlku. A půlku na další polovinu. Tři části jsem vrátil do lednice a zpracovával jsem vždy jednu čtvrtinu. Chce to zpracovávat tyhle, takže si pracovní plochu posypeme moukou a postupně kuchyňským válečkem válíme do tloušťky 5 mm.
Vykrajovátkem tvoříme jednotlivé sušenky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máte plechy s kvalitním povrchem, tak ani papír není potřeba 🙂
7. Když máme plech plně naložen, dáme ho na zhruba 20 minut zpět do lednice. Aby nám těsto opět ztuhlo a při pečení se nerozteklo. Touto dávkou těsta naplníte dva až tři pekáče. Rozpálíme si troubu na 180°C u klasické trouby nebo 160°C při použití horkovzduchu.
8. Pokud máme troubu nažhavenou, dáme pěkáče do trouby, můžete jak po jednom, abyste měli přehled tak i všechny na ráz. Chce to jednotlivé pekáče hlídat. Doba pečení je 10 až 20 minut, záleží na troubě. Já jsem pravidelně každý plech kontroloval a případně obracel na druhou stranu. Aby byly sušenky propečený rovnoměrně.
9. To, že jsou sušenky hotové poznáte zezlátnutím povrchu a tím, že na dotek jsou suché.
A máme hotovo! Teď nezbývá nic jiného než sušenky nechat vychladnout, ochutnat, podělit se či případně si je schovat. Pokud budou sušenky uchovány na suchém místě v uzavřené dóze, tak vydrží až tři týdny.
Tenhle recept jsem vskutku víceméně zkopíroval z úvodu zmiňované kuchařky „Sladký design“ od známe blogerky Hanky Rawlings. Najdete v ní mno užitečných rad a návodů na okozlující dorty či cupcakes.