Oprášil jsem jeden starší recept, který jsem psal na Daddy&Cook před dlouhou dobou. I když tyto citrónové řezy dělávám nějaké tři roky, tak mě nikdy nezklamou. A navíc, když venku panují taková vedra, tak je tato “buchta” krásně osvěžující.

Citronové řezy

Ingredience:

  • 225 g cukru krupice
  • 250 g samokypřící mouky (tzv. Self-raising flour – koupíte Marks & Spencer nebo v Tescu v oddělení se zahraniční kuchyní)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 4 velká vejce
  • 225 g másla, v pokojové teplotě
  • 3 lžíce mléka
  • kůra ze 3 ks bio citronů

Na polevu:

  • 200 g cukru moučka
  • šťáva z jednoho citronu
  • kůra z jednoho citronu

Postup:

  1. Troubu se předehřejeme na 160°C (bez použití funkce horkovzduchu). Připravíme se pekáč v přibližných rozměrech 30cmx23cm. Ten vyložíme pečícím papírem.
  2. Všechny suché ingredience smícháme v míse důkladně dohromady. Přidáme vajíčka, změklé máslo, mléko a kůru z citronu. Celé to nejlépe pomocí šlehače smícháme. Cca tak 2 minutky.
  3. Směs přendáme do připraveného pekáče a umístíme na rošt do trouby doprostřed. Pečeme 35 minut do doby, než nám povrch nevytvoří zlatohnědou barvu.
  4. Po vyndání z trouby necháme 5 minut ještě v pekáči a poté přendáme na mřížku pro úplné vychladnutí. Mezitím si připravíme polevu.
  5. Do menší mísy si přidáme prosátý cukr moučka, šťávu a kůru z citronu. Důkladně smícháme do krémové konzistence.
  6. Polevu pak rozetřeme na vychladlý povrch a rozdělíme na 30 kousků.

Proč je zapotřebí bio citron? Protože nemá chemicky ošetřenou kůru a je tak určená pro zpracování. Kdežto ty klasické citrony ji chemii ošetřenou mají. Už jsem snad i v nějakém obchodě viděl cedulku upozorňující na to, že se kůra z něj nemá konzumovat, poněvadž je napuštěna chemií. V dnešní době jsou už bio citrony dostupnější než tomu bylo třeba před 3 roky a cena není nikterak závratná oproti běžným citrónům 🙂

Jo a k té mouce… Vynasnažte úsilí na to použít tu self-raising, s klasickou hladkou moukou ten korpus nevyběhne tolik 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno