Oprášil jsem jeden starší recept, který jsem psal na Daddy&Cook před dlouhou dobou. I když tyto citrónové řezy dělávám nějaké tři roky, tak mě nikdy nezklamou. A navíc, když venku panují taková vedra, tak je tato “buchta” krásně osvěžující.
Citronové řezy
Ingredience:
- 225 g cukru krupice
- 250 g samokypřící mouky (tzv. Self-raising flour – koupíte Marks & Spencer nebo v Tescu v oddělení se zahraniční kuchyní)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 4 velká vejce
- 225 g másla, v pokojové teplotě
- 3 lžíce mléka
- kůra ze 3 ks bio citronů
Na polevu:
- 200 g cukru moučka
- šťáva z jednoho citronu
- kůra z jednoho citronu
Postup:
- Troubu se předehřejeme na 160°C (bez použití funkce horkovzduchu). Připravíme se pekáč v přibližných rozměrech 30cmx23cm. Ten vyložíme pečícím papírem.
- Všechny suché ingredience smícháme v míse důkladně dohromady. Přidáme vajíčka, změklé máslo, mléko a kůru z citronu. Celé to nejlépe pomocí šlehače smícháme. Cca tak 2 minutky.
- Směs přendáme do připraveného pekáče a umístíme na rošt do trouby doprostřed. Pečeme 35 minut do doby, než nám povrch nevytvoří zlatohnědou barvu.
- Po vyndání z trouby necháme 5 minut ještě v pekáči a poté přendáme na mřížku pro úplné vychladnutí. Mezitím si připravíme polevu.
- Do menší mísy si přidáme prosátý cukr moučka, šťávu a kůru z citronu. Důkladně smícháme do krémové konzistence.
- Polevu pak rozetřeme na vychladlý povrch a rozdělíme na 30 kousků.
Proč je zapotřebí bio citron? Protože nemá chemicky ošetřenou kůru a je tak určená pro zpracování. Kdežto ty klasické citrony ji chemii ošetřenou mají. Už jsem snad i v nějakém obchodě viděl cedulku upozorňující na to, že se kůra z něj nemá konzumovat, poněvadž je napuštěna chemií. V dnešní době jsou už bio citrony dostupnější než tomu bylo třeba před 3 roky a cena není nikterak závratná oproti běžným citrónům 🙂
Jo a k té mouce… Vynasnažte úsilí na to použít tu self-raising, s klasickou hladkou moukou ten korpus nevyběhne tolik 🙂