
Když se řekne slovo granola, tak ne každý si tenhle název spojí s jídlem. Jedná se totiž o směs ovesných vloček, oříšků apod, která se peče. Existuje tedy hodně variant granoly, kterou si můžete doma udělat. A je jen na vás jakou si podle chuti vyrobíte. Já bych vás chtěl seznámit s tou verzí, kterou dělám já.
Granola podle mě 🙂
Ingredience:
- 450 g ovesných vloček
- 80 g pekanových ořechů
- 50 g mandlí
- 70 g sušených brusinek
- 50 g hořké čokolády
- 1 lžíce chia semínek
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice (ne skořicového cukru)
- 150 ml javorového sirupu
- 100 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Troubu si rozehřejte tak na 170°C. Připravte si větší mísu do které vysypejte ovesné vločky, sůl, chia semínka a skořici. Pekanové ořechy, mandle, brusinky a čokoládu rozsekejte trochu pomocí nože a přisypte do mísy. Pořádně to promíchejte.
Poté přidejte javorový sirup, vanilkový extrakt, kokosový olej a opět řádně promíchejte. Připravte si plech, vyložte pečícím papírem a smíchanou směs vysypte. Rovnoměrně rozprostřete a šup s tím do trouby na nějakých 25 minut.
V polovině pečení plech z trouby vyndejte a promíchejte směs, aby se lépe propekla a zpět s ní do trouby. Čas je pouze orientační, každá trouba peče jinak. Jakmile mají vločky takovou hnědší připečenou můžete vyndat. Jen bacha ať se vám to nezačne pálit, když to tam necháte déle.
Říkáte si, jak vůbec z tohodle má vzejít něco tvrdého? Kouzlo tkví pořádně umačkat dokud je teplá za pomocí třeba jiného plechu, nějakého těžítka, hrnku apod. A přesně takhle zatěžkané či udusané (nevím, jak to líp teď nazvat) to nechte úplně vychladnout.
Připravte si uzavíratelnou nádobu, kam nalámejte vyrobenou granolu. Musí fakt být uzavíratelná, aby vám granola nenavlhla 🙂
No a je to. Těch variant, jak si udělat granolu přesně podle sebe je nespočet, záleží jen na vaši chuti.