Po delší době jeden nový recept. Jelikož léto probíhá v plném proudu, tak zchlazení něčím ocení jistojistě každý znás. Tak pojďme na domácí vanilkovou zmrzlinu. Klasický cukr však nepoužijeme. Tentokrát použijeme třtinový cukr muscovado. Samozřejmě pro úspěšné zpracování je třeba zmrzlinovač. Jelikož mám kuchyňského robota zn. KitchenAid, tak mohu použít i zmrzlinovač s označením 5KICA0WH .
Domácí vanilková zmrzlina
Ingredience (1,9 l nádoba na zmrzlinu):
- 150 g třtinového cukru muscovado
- 8 žloutků
- 500 ml mléka
- 500 ml smetany (nejlépe 40%)
- 4 čajové lžičky přírodního vanilkového extraktu
Postup:
- Cukr smícháme se žloutky do krémové konzistence. Mléko mírně zahřejeme a smícháme spolu se žloutkovou směsí. Přidáme přírodní vanilkový extrakt a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté směs dáme minimálně na 4 hodiny do lednice, nejlépe však přes noc. Nádoba na zmrzlinovač by měl uložen v mrazáku.
- Po důkladném vychladnutí směsi smícháme se smetanou.Uvedeme pomalu do pohybu zmrzlinovač a postupně směs naléváme do nádoby zmrzlinovače a necháme pracovat. Já nechávám zmrzlinovač pracovat 17- 19 minut.
- Vytvořenou zmrzlinu přendáme do připravené ísy, kterou dáme do mrazáku. A je to. 🙂